Připravili jsme pro Vás ochutnávku piva vařeného podle starých receptur. Podobně jako „Staré pivo“ neboli Altbier, Alt z Düsseldorfu připraven v pivovaře ve Velkém Meziříčí, je kvašen svrchně, ale dokvášení probíhá za nízkých teplot typických pro ležáky. Altbier neznamená dlouhého ležení, ale starší typ výroby piva, které bylo postupně v 19. století nahrazeno vařením spodně kvašených ležáků. V tomto případě nejde o napodobení historického piva, ale jeho moderní interpretaci. Současný Düsseldorf Altbier má bronzovou až měděnou barvu, je výrazně chmelovitý, hořký s dobrou podporou sladové složky, ovocnost je díky technologickému postupu kvašení mírná, ale rozeznatelná. Ze všeho nejvíce se podobá anglickým Bitterům. Altbier z Velkého Meziříčí má světlou barvu, je sladový s menší podporou chmelové hořkosti a je lehce ovocný.
Altbier – i přesto, že je svrchně kvašený, tak chutí má blízko ke klasickému ležáku. Svůj název dostal v 19. století, kdy začal byl vytlačován stále oblíbenějším pivem plzeňského typu. Byly však oblasti, kde zůstali věrni tradici a vařili pivo pěkně postaru, a tak se z tradičně vařeného piva, kdysi označovaného jako Bier, stal rázem Altbier.